Život u samoizolaciji za najstarije građane

Skoro milion i po građana Srbije starijih od 65 godina nalazi se u kućnom karantinu dok krizni štabovi i volonteri uspostavljaju mrežu snabdevanja za najstarije koji žive sami

Najava premijerke Ane Brnabić da postoji mogućnost uvođenja kazni od 150.000 dinara za građane Srbije starije od 65 godina koji nastave da krše naredbu o samoizolaciji imala je delimičan uspeh.

Starijih je danas bilo daleko manje na ulicama nego prvog dana nakon uvođenja vanrednog stanja, ali pojedini najstariji sugrađani i dalje nisu poštovali ovu naredbu.

Mahom se radi o ljudima koji žive sami i koji trenutno zavise od pomoći države prilikom nabavke osnovnih namirnica i lekova.

Stručnjaci upozoravaju da su građani stariji od 65 godina posebno ugroženi i da oboljevaju od težeg oblika bolesti, te da ih je zbog toga potrebno dodatno zaštititi. Zbog toga Vlada Srbije i razmatra mogućnost donošenja odluke o potpunoj zabrani napuštanja stanova za osobe starije od 65 godina.

Prema podacima Zavoda za statistiku, u Srbiji živi oko 1,4 miliona stanovnika starijih od 65 godina.

 

BIRN je pokušao da od nadležnog ministarstava, pokrajinske vlade, kao i od uprava najvećih gradova dobije odgovor šta je preduzeto da se najstarijima obezbedi snabdevanje lekovima i osnovnim namirnicama.

Šefica kriznog štaba za nišavski okrug Dragana Sotirovski kaže da su od 16. marta u pet najvećih opština ovog okruga uspostavljeni telefonski centri na koje se svi građani kojima treba pomoć mogu javiti.

„Sve više volontera se javlja, među njima ima i lekara i medicinskog osoblja. Za svakog ko se bude javio biće organizovana pomoć za isporuku najvažnijih namirnica i lekova“, kaže Sotirovski.

U Kragujevcu od juče takođe radi telefonska linija za penzionere i starije od 65 godina.

„Za sada nije velika navala, od jutros smo imali svega petnaestak poziva, ali verujemo da će se to promeniti u narednim danima“, kaže za BIRN operater kol centra.

On dodaje da za sada u gradu ima dovoljno volontera, kao i da je uspostavljena saradnja sa Crvenim krstom.

Predstavnik vojvođanske vlade izjavio je za BIRN da su lokalne samouprave u pokrajini zadužene za organizaciju volontera i da za sada sve ide po planu.

Dragi čitaoci, od sada smo na novoj adresi.
Naše priče čitajte na BIRN.rs