Gde se i šta (g)radi u prestonici

Ne nazire se kraj svojevrsnoj vanrednoj situaciji s kojom su stanovnici Beograda suočeni usled masovnih građevinskih radova.

Brojčano su najzastupljeniji radovi na postavljanju optičkih kablova – oni čine polovinu od ukupno 190 lokacija. Slede radovi na izgradnji ili rekonstrukciji vodovodne mreže i kanalizacije, a na trećem mestu su radovi na uvođenju toplovodne mreže.

Najviše su raskopani Stari grad, Savski venac i Vračar

Udeo radova u centru bio bi još veći kad bi se u obzir uzeli i pojedini delovi opštine Palilula, koji su takođe u centru Beograda. U isto vreme izvode se veliki radovi na četiri lokacije od kojih su tri ključne za saobraćaj - Trg Republike, Karađorđeva ulica i Ulica 27. marta.

Kad se na sve ovo dodaju radovi na fasadama koji onemogućavaju normalno kretanje trotoarom, postaje jasno zašto je život u takozvanom krugu dvojke na ivici kolapsa.

Ko i koliko gradi u Beogradu

Na radovima je angažovano oko 40 preduzeća. Među njima je Ultra kop d.o.o, firma koja se dovodi u vezu sa vođom navijača Crvene zvezde Markom Vučkovićem. Firma je već dobijala niz poslova koje je finansirala država.

Na osnovu dostupnih informacija, preduzeće KBV je na vrhu top 10 liste firmi koje su angažovane na najviše lokacija. Reč je o preduzeću koje se bavi postavljanjem optičkih kablova.