Beograd - Priština preko Brisela

Saznajte kako Briselski sporazum menja odnose između Srba i Albanaca

#

Skoro četiri godine od potpisivanja „Briselskog sporazuma“ koji je omogućio Srbiji da nastavi svoj put pristupanju Evropskoj uniji i dalje nije jasno  građanima šta su sve srpska i kosovoska administracija dogovorile i kada će sve iz sporazuma biti primenjeno.

Pored toga, građanima, ni na Kosovu ni u Srbiji nije jasno ni poznato šta je krajnji ishod primene tog sporazuma: dok se na Kosovu pretpostavlja da je to put ka srpskom priznanju Republike Kosovo, u Srbiji se veruje da će taj sporazum omogućiti Srbiji da i dalje štiti interese u svojoj južnoj pokrajini i da će vremenom taj uticaj biti sve jači i značajniji.

Međutim, na terenu, od svih dogovora koji su ostvareni većina građana i dalje nema neku veliku korist. Proces je spor, promene su jedva vidljive, ali svaka nova stavka primene izaziva burne rekacije i u jednoj i u drugoj javnosti, i u Prištini i u Beogradu.

Da li je reč o upravljanju prirodnim resursima, energetskim sektorom, upravljanju administrativnim prelazima ili graničnim prelazima, formiranju Zajednice srpskih opština ili omogućavanju putovanja sa srpskim i kosovskim tablicama na čitavoj teritoriji Kosova i Srbije - sva ova nerešena pitanja služe za jačanje nepoverenja umesto da budu tačke povezivanja dve zajednice.

Posledice su višestruke: pristupanje Srbije EU je usporeno, što se vidi kroz dinamiku otvaranja novih pregovaračkih poglavlja, a Kosovo je zaustavljeno i u procesu daljeg priznavanja i u procesu evropskih integracija što se najbolje vidi u činjenici da još uvek nema bezviznog režima za vlasnike kosovskog pasoša.

Većina medija i dalje služi da podupire zvanične politike svojih vlada ne ulazeći dublje u posledice nerešavanja problema koji postoje između Beograda i Prištine.

BIRN ovom posebnom tematskom celinom pokušava da pažnju usmeri na širok spektar negativnih ili pozitivnih posledica koje po građane ima nesprovođenje ili sprovođenje dogovorenog u Briselu u proleće 2013. godine, kroz objavljivanje vesti, analiza i istraživanja u cilju boljeg informisanja javnosti Srbije sa svim aspektima života na Kosovu i Metohiji i pokušaja jačanja razgovora između dve strane.

Dragi čitaoci, od sada smo na novoj adresi.
Naše priče čitajte na BIRN.rs