Sportska torba bez dna

Istraživanje budžetske potrošnje u sportu

#

U ovom segmentu BIRN istražuje na koji način se finansira sport u Republici Srbiji i pokušava da odgovori na pitanje koliko se novca iz budžeta izdvaja za finansiranje sporta.

Država na centralnom i lokalnom nivou finansira sportske saveze, udruženja i klubove direktno, budžetskim novcem, a oni dobijaju i deo novca kojim raspolažu javna preduzeća i komunalna preduzeća koja su pod upravom Republike ili lokalne samouprave.

Trenutno ne postoje podaci o tome koliko se novca izdvaja u ovoj oblasti i pored najave Ministarstva omladine i sporta kao i drugih visokih zvaničnika. Ranije iskustvo BIRN-a iz oblasti monitoringa budžeta i javnih finansija govori da je finansiranje sporta i sportskih udruženja, saveza i klubova netransparentno, da se ne vidi direktno u budžetskom knjigovodstvu i kao takvo može biti neefikasno potrošeno ili čak predmet zloupotreba.

S druge strane zainteresovanost javnosti je velika: zajednice su zainteresovane da u njihovim sredinama postoje uspešni sportski projekti; nasuprot tome stoji i pravo javnosti da zna u koje se svrhe troši novac koji se predstavlja kao finansiranje sporta i sportskih aktivnosti.

Metodama istraživačkog novinarstva namerevamo da utvrdimo koliko novca država izdvaja za potrebe raznih sportskih saveza, udruženja i klubova, kakva je namena tog novca bila, u koju svrhu su sredstva zapravo potrošena. Pored toga analizirali bismo konsolidovane bilanse sportskih klubova i relevantnih institucija.

Dragi čitaoci, od sada smo na novoj adresi.
Naše priče čitajte na BIRN.rs