Kalemegdanska kafana: Zida se uprkos zabrani

Posle više od godinu dana nastavljeni radovi na izgradnji objekta na mestu koje je pod posebnom zaštitom kao spomenik kulture

Sve do četvrtka 14. marta visoka zaštitna ograda i velika ulazna vrata krila su od očiju javnosti šta se dešava na gradilištu u srcu parka Kalemegdan na mestu gde je na nedozvoljen način do temelja srušen trošni objekat od istorijskog značaja star skoro čitav vek, o čemu je BIRN prvi put pisao krajem 2017. godine.

Činilo se da je gradilište napušteno i da se odustalo od gradnje novog objekta nepoznate namene. Međutim, u četvrtak je postalo jasno da je gradilište ponovo aktivno, jer je postavljena čelična konstrukcija, koja upućuje da je u toku izgradnja nepoznatog objekta.

Istina je postala vidljiva nakon što je grupa Beograđana predvođena predsednikom opštine Stari grad Markom Bastaćem srušila ulaznu kapiju i deo zaštitne ograde gradilišta.

Oni su se nakon sastanka, pod nazivom „Odbranimo Kalemegdan“, uputili u park sa ciljem da se spreči izgradnja gondole koja bi trebalo da spaja Kalemegdan i Ušće. U slučaju da se bilo šta izgradi, oni su odlučni da to i sruše.

Marko Bastać sa građanima na gradilištu na Kalemegdanu, Foto: starogradski.com

Seča drveća na Kalemegdanu i Ušću, u sklopu pripreme terena za izgradnju gondole, izazvala je ogromno interesovanje i negodovanje građana.

Bastać je pozvao građane da se organizuju i da se na Kalemegdanu napravi dvadesetčetvoročasovno dežurstvo. Međutim, novinari BIRN-a u petak ujutru nisu zatekli nikoga – ni građane „branioce’’, ni radnike „Zelenila“ koji su prethodno sekli drveće ni građevinske radnike.

Na mestu gradilišta nalazio se objekat koji je javno preduzeće Beogradska tvrđava dala u zakup ugostiteljskim preduzećima kako bi ga rekonstruisali za „kulturno-umetničke i ugostiteljske namene’’. Umesto objekta kulture, investitori su planirali da izgrade kafeteriju sa letnjom baštom, otkrili su novinari BIRN-a.

Krajem 2017. godine Republički zavod za zaštitu spomenika kulture i Republička građevinska inspekcija naložili su obustavu radova i vraćanje prostora i srušene zgrade u prvobitno stanje, jer nisu bili ispoštovani uslovi adaptacije i rekonstrukcije starog objekta koje je Zavod propisao.

Ograđeni prostor na Savskom šetalištu na Kalemegdanu je decembra 2017. pretvoren u arheološki lokalitet. Istraživači su u tri iskopa pronašli predmete iz antičkog i srednjevekovnog perioda, nakon čega je gradilište zaključano.

Potpuno napušteno ostalo je sve do marta 2019. godine, kada se u trenutku priprema za izgradnju gondole, otkriva da je unutar ograđenog prostora nikla čelična konstrukcija, nepoznate namene, premda na ulazu u gradilište i dalje stoji stara građevinska tabla.

S obzirom na to da je grad Beograd početkom 2018. godine, pred Privrednim sudom, pokrenuo spor radi poništaja Ugovora o zakupu, protiv JP Beogradska tvrđava i ugostiteljskih preduzeća kojima je dato da zidaju objekat na Kalemegdanu, novinari BIRN-a pokušali su da saznaju da li je reč o nastavku izgradnje kafeterije ili nekog objekta za potrebe funkcionisanja buduće gondole.

Do trenutka objavljivanja ovog teksta na pozive i poruke BIRN-a nije odgovorio niko iz gradske vlasti, niti direktor Beogradske tvrđave ni vlasnik preduzeća Cig i lanca restorana Monument koje je zakupilo navedeni prostor na Kalemegdanu.

Dragi čitaoci, od sada smo na novoj adresi.
Naše priče čitajte na BIRN.rs