baza: Cena leka u Srbiji
O projektu

Godišnji promet lekova u Srbiji iznosi 740 miliona, ili 100 evra po glavi stanovnika – pogledajte kome odlazi najveći deo ovog novca i ko su najveći trgovci lekovima u zemlji . Sedam najvećih veledrogerija u Srbiji za četiri godine u poslovima sa državom ostvarile su ukupan prihod od milijardu evra, pokazuje istraživanje BIRN-a. Ukupan godišnji budžet Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje iznosi 200 milijardi dinara, ili približno 1,8 milijardi evra.

Nakon kraha Velefarma, nekada najveće državne veledrogerije, tržište lekovima preuzimaju privatne kompanije koje su za par godina višestruko uvećale svoju zaradu. Od 2009. godine do kraja 2012. godine pomenute veledrogerije, ne računajući Velefarm Holding, prihodovale su ukupno 100 milijardi dinara.

Pre pet godina, 2009. godine, ovih sedam kompanija prodale su lekove u vrednosti od 15,5 milijardi dinara, da bi za svega četiri godine skoro utrostručile prodaju i ostvarile prihod od 45,5 milijardi dinara.

Svih sedam kompanija, sem Velefarm Holdinga, prethodne četiri godine poslovale su uspešno, ali po prihodima se posebno izdvaja Phoenix Pharma. Ova kompanija je za četiri godine sedam uputa uvećala prodaju lekova državnim apotekama i bolnicama, pošto je 2009. godine na ovaj način prihodovala dve milijarde dinara, a 2012. godine 15,5 milijardi.

Farmalogist je u pomenutom periodu dva i po puta udvostručila prihode u poslovima sa državom, Vega tri puta, Erma i Adoc dva puta. Pharmaswiss je takođe uvećala zaradu, dok je jedino Jugohemija imala smanjenje prihoda.

Najveći kupac, sa skoro petinom prodatih lekova, jeste Apoteka Beograd. Za četiri godine Apoteka Beograd je od navedenih veledrogerija nabavila lekove u vrednosti od 18,2 miljardi dinara. Klinički centar Srbije je drugi na spisku sa 4,9 milijardi dinara. Polovinu lekova ove dve državne ustanove kupile su od firme Phoenix Pharma.

U bazi možete pronaći podatke o tome kako su 480 zdravstvenih ustanova i apoteka iz 164 gradova i opština kupovale lekove.


Kupovina lekova bez tendera

Najveći deo od 100 milijardi dinara prikazanih u bazi potrošeno je bez tendera, pošto su apotekarske ustanove sve do izglasavanja novog Zakona o javnim nabavkama izbegavale javnu kupovinu. Državni revizor je u izveštaju za 2011. godinu istakao da je nabavka lekova bez tendera nezakonita.

Prilikom kontrole poslovanja utvrđeno je da su apotekarske ustanove tokom 2010. godine mimo zakona kupovale lekove u vrednosti od 34 milijarde dinara.

Republički fond za zdravstveno osiguranje i apotekarske ustanove za izbegavanje tendera našli su opravdanje u odobrenju koje je izdalo nadležno ministrastvo, Ministrastvo finansija.

Strane i ofšor kompanije

Od sedam najvećih trgovaca lekova u Srbiji samo je Vega u domaćem vlasništvu, pošto je stopostotni vlasnik Stanko Ješić iz Valjeva.

Većinski vlasnik akcija Jugohemije je Delta star doo, kompanija registrovana na Kipru. Adoc je 80 odsto u vlasništvu švajcarske firme ATTA AG, stopostotni vlasnik Erme je kiparska firma, 49 odsto udela u Farmalogist ima holandski investicioni fond, dok su Phoenix Pharma i Pharmaswiss iz Austrije i Švajcaske.

Podatke o kupovini lekova BIRN je dobio od Uprave za trezor na osnovu zahteva za pristup informacijama od javnog značaja. Odgovor je stigao posle tri meseca, u elektronskom formatu (u nepretraživom PDF formatu). Sledeći korak bio je prebacivanje dokumenta u pretraživi oblik i učiniti ih čitljivim. Samo ovaj proces je trajao dva meseca s obzirom da je PDF dokument imao preko 20,000 stranica. Za četiri godine 480 zdravstvenih ustanova i sedam veledrogerija izvršile su preko 420,000 novčanih transakcija, u proseku 280 dnevno.

Raspored sredstava po godini ugovora
preuzmi graf
10 najvećih naručilaca
preuzmi graf
Raspored sredstava po veleprodaji
preuzmi graf

Dragi čitaoci, od sada smo na novoj adresi.
Naše priče čitajte na BIRN.rs