baza: Donacije i sponzorstva
O projektu

BIRN Srbija predstavlja podatke o tome na koji način i za koju namenu su državne javne kompanije trošile novac na sponzorstva i donacije. BIRN se opredelio za ovo istraživanje imajući u vidu potrebu javnosti da zna na koji način se upravlja ovim delom javnih fondova.

BIRN je uložio više od šest meseci u pokušaju da prikupi podatke od najvećih državnih komapnija za period od 2011. do 2014. godine.

Ovi podaci su za javnost od izuzetne važnosti jer su državne kompanije godinama unazad prepoznate kao najizdašniji sponzori različitih događaja, sportkih klubova i organizacija.

Štaviše, sponzorstva i donacije javnih kompanija prevazišle su komponentu "pružanje dobre usluge" i postale su izvor za finansijsku podršku najrazličitijih inicijativa.

Osim nedovoljne transparentnosti u radu javnih preduzeća, iz ovog istraživanja proizlazi i pitanje racionalnosti i opravdanosti potrebe državnih preduzeća, od kojih su mnoga monopolisti na tržištu u svojim oblastima, za dodatnom promocijom kroz milionske ugovore o sponzorstvima.

Neke najveće javne komapnije ostale su neme na zahteve BIRN Srbija i nisu želele da dostave podatke o ovim troškovima, iako ih Zakon o slobodnom pristupu informacija od javnog značaja na to obavezuje.

 

Dragi čitaoci, od sada smo na novoj adresi.
Naše priče čitajte na BIRN.rs