baza: Finansiranje sporta u Srbiji
O projektu

Baza podataka Finansiranje sporta u Srbiji sadrži informacije o budžetskoj potrošnji namenjenoj sportu u Republici Srbiji u periodu od 2012. do 2014. godine. Po prvi put su na jednom mestu sistematizovani podaci o izdvajanju sredstava iz budžeta na republičkom i lokalnom nivou.

O ovoj temi se već dugo vodi polemika u javnosti s obzirom na to da se novac koji je predodređen za pomaganje i razvoj sporta raspoređuje na netransparentan način.

Ova baza sadrži podatke o tome koji su organi državne uprave, u kom iznosu i za koje namene dodeljivali novac za različite sportske saveze, klubove i događaje, kao i podatke o tome kada su finansirani i koji je bio osnov njihovog finansiranja. 

Za tri godine ukupno je potrošeno 16,7 milijardi dinara. Pored ministarstva koje je izdvojilo najviše novca, blizu 9 milijardi dinara, grad Beograd je potrošio 1,8 milijardi, a pokrajinski sekretarijat duplo manje odnosno 945 miliona dinara.

Najviše novca dobio je Olimpijski komitet Srbije, a zatim redom Rukometni, Košarkaški, Vaterpolo i Odbojkaški savez Srbije.

Sve informacije koje se ovde nalaze dobijene su na osnovu Zakona o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja.

BIRN je podatke dobio od Ministarstva omladine i sporta, Pokrajinskog sekretarijata za sport i omladinu AP Vojvodina, grada Beograda i još 20 najvećih lokalnih samouprava.

U bazi nedostaju podaci pet opština i gradova kojima je BIRN takođe po zakonu tražio ove informacije, ali su oni ili ignorisali naš zahtev kao u slučaju Jagodine, Šapca i Novog Pazara ili u slučaju Vranja poslali neupotrebljive podatke u vidu zbirnih suma, dok je opština Vrbas zbog obimnosti odbila da pošalje tražene podatke i predložila njihov uvid. 

Svi podaci koji se nalaze u ovoj bazi podataka predstavljeni su onako kako su ih institucije dostavile BIRN-u, a prikupljanje i obrada podataka je trajala pet meseci. Informacije o tipu finansiranja nisu potpune, jer ih Ministarstvo omladine i sporta i gradska uprava Niša nisu u potpunosti dostavili.

Ova baza podataka nastala je u okviru projekta BIRN Srbija „Sportska torba bez dna – istraživanje budžetske potrošnje u sportu“ koji podržava kancelarija UNDP u Beogradu. Stavovi izneti u ovom tekstu i sadržaj baze nastali su kao posledica istraživanja BIRN Srbija i ne izražavaju stavove UNDP-a.

10 Institucija koje su potrošile najviše sredstava
preuzmi graf
Iznos finansiranja po godini
preuzmi graf
10 Korisnika koji su primili najviše sredstava
preuzmi graf
Tip finansiranja u odnosu na iznos
preuzmi graf

Dragi čitaoci, od sada smo na novoj adresi.
Naše priče čitajte na BIRN.rs