baza: Investicije za investitore
O projektu

Kroz program privlačenja direktnih investicija država Srbija je u prethodnih sedam godina investitorima isplatila 252 miliona evra za zapošljavanje novih radnika. Najpoznatiji korisnici ovih sredstava su korejska "Jura", italijanski "Beneton" i nemački "Boš".

BIRN Srbija predstavlja bazu podataka u kojoj možete videti koliko novca su investitori dobili, koliko radnika je zaposleno kroz program i u kojim gradovima su realizovane investicije.

Program privlačenja direktnih investicija započet je 2006. godine, a sprovodi ga Agencije za strana ulaganja i promociju izvoza Republike Srbije (SIEPA).

Kroz 16 prijavnih krugova podržano je 222 projekta, koji su zajedno doneli 1,419,074,000 evra investicija i otvorili 44,046 novih radnih mesta, za šta su opredeljene subvencije u iznosu od 252,250,017 evra.

Iznosi bespovratinih sredstava koja se dodeljuju kompanijama zavise od više faktora i mogu iznositi od 2,000 do 30,000 evra po radnom mestu.

Investicioni projekti se ocenjuju i boduju na osnovu reference investitora, održivosti investicije, obima međunarodnog promera i opštine u koju se investira.

Ukupno isplaćena sredstva po godinama
preuzmi graf
10 opština koje su dobile najviše sredstava
preuzmi graf
10 preduzeća koja su dobila najviše sredstava
preuzmi graf
Raspored sredstava po vrsti industrije
preuzmi graf

Dragi čitaoci, od sada smo na novoj adresi.
Naše priče čitajte na BIRN.rs